Långfranska

Ingredienser

  • 2,4 dl varmt vatten (ca 40-46°C)
  • 1 påse (1 msk) torrjäst
  • 6 dl (312 g) vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 msk olivolja
  • 2 msk (15 g) majsmjöl (fullkorn)
  • 1 äggvita, uppvispad
  • 1 msk vatten (för att smörja brödet innan gräddning)

Gör så här

  1. Lös upp jästen i 1,2 dl varmt vatten. Ställ åt sidan i 5 minuter.
  2. Lägg mjöl och salt i Vitamix kannan. Om du har en torrkanna, använd den. Fäst locket.
  3. Välj hastighet 1 till en början.
  4. Starta maskinen och öka hastigheten snabbt till 6.
  5. Mixa tills det formas ett hål mitt i mjölblandningen, ca 5 sek.
  6. Välj hastighet 3. Starta maskinen och öppna luckan på locket. Tillsätt jästblandningen och 1,2 dl varmt vatten genom luckan i taget. Stäng av maskinen och stäng luckan.
  7. Välj full effekt (High Speed). Starta och stäng av maskinen långsamt två gånger. Stäng av maskinen och öppna locket.
  8. Samtidigt som degen vilar, smörj en medelstor skål med olivolja och strö majsmjöl på plåtpapper.
  9. Använd en fuktig spatel för att få bort degen från kannans väggar och för att pressa degen mot mitten. Fäst locket.
  10. Välj full effekt (High Speed). Starta och stäng av maskinen fem gånger. Om degen  i detta skede fortfarande verkar ovanligt torr, tillsätt vatten, en matsked i taget. Upprepa processen fem gånger och dra loss degen från kannans väggar då och då och pressa den mot mitten tills degen blir mjuk och elastisk.
  11. För att avlägsna degen från kannan, starta och stäng av maskinen fem gånger igen (detta gör att degen lossnar från knivarna). Häll degen i en smord skål med hjälp av en våt nylon spatel. Vänd degen en gång i skålen, täck med plastfolie och låt jäsa tills den är ungefär tre gånger så stor, 45 min – 1 timme.
  12. Lägg degen på en mjölig arbetsyta. Kavla ut till ca 30cm x 15cm stor rektangel. Rulla sedan långsidan nedåt och fäst sömmarna med vatten.
  13. Lägg degen med sömmen nedåt på en plåt. Täck med en ren kökshandduk och låt jäsa i ca 45 min – 1 timme.
  14. Smörj sedan degen med äggvita och gör 3-4 diagonala snitt på brödet med en vass kniv.
  15. Grädda i 220°C ca 30 – 40min eller tills brödet blivit gyllenbrunt. Låt svalna i 10 min innan du avlägsnar det från bakplåtspappret.

Comments are closed.