Vallmofrö fläta

Ingredienser

  • 4 msk (60 ml) varmt vatten (40–46°C)
  • 1 paket (1 msk) torrjäst
  • 0,8 dl mjölk
  • 4 msk (56 g) osaltat smör
  • 0,8 dl honung
  • 1/2 tsk salt
  • 1 stort ägg
  • 5,5 dl (281 g) vetemjöl + ytterligare för att rulla degen
  • 1 1/3 koppar (320 g) Vallmofrö-fyllning (Recept här)
  • 1 stort ägg + 2 msk mjölk för pensling av flätan

Gör så här

  1. Blanda varmt vatten och torrjäst. Rör långsamt. Ställ åt sidan i 5 minuter.
  2. Värm mjölken i en liten kastrull, tillsätt sedan smör och honung; kyl sedan ned till 43°C-46°C.
  3. Lägg mjöl och salt i Vitamix torrkanna och fäst locket.
  4. Välj hastighet 1.
  5. Starta maskinen och öka hastigheten sakta till 6.
  6. Mixa tills ett hål formas i mitten av blandningen, ca. 5 sekunder.
  7. Välj hastighet 3.
  8. Starta maskinen och öppna luckan på locket. Häll i ägg, jästblandningen och mjölkblandningen genom luckan. Stanna maskinen och stäng luckan.
  9. Välj full effekt (High). Vrid långsamt maskinen på och av två gånger. Stanna maskinen och ta bort locket.
  10. Medan degen vilar, smörj en stor skål lätt med eller smör.
  11. Använd en fuktig plastspatel för att skrapa sidorna av kannan. Dra bort degen från kannans sidorna. Fäst locket.
  12. Välj full effekt (High). Vrid långsamt maskinen på och av fem gånger.
  13. Tillsätt ytterligare vatten, 1  msk åt gången, endast om degen verkar speciellt torr. Upprepa processen fem gånger, skrapa kannans sidor tills degen binder samman till en mjuk, elastisk blandning.
  14. För att ta bort degen från kannan, vrid maskinen på och av fem gånger (för att hjälpa till att lyfta degen från upp och bort från bladen). Vänd kannan över den stora smorda skålen och låt degen falla in i skålen.  Vänd degen en gång för att täcka hela ytan. Täck med en ren kökshandduk och låt jäsa 20–30 min.
  15. Lägg över degen på en mjölat arbetsyta. Rulla den till en stor rektangel, ca. 23 x 38 cm.
  16. Skär degen på längden i tre delar så att du får tre 23 x 13 cm stora remsor.
  17. Sprid vallmofrö-fyllning (recept här) i mitten av varje remsa. Fukta båda ändarna av varje remsa och även en lång sida med varmt vatten.
  18. Rulla varje remsa på längden så att vallmofrö fyllningen rullas inuti. Försegla de fuktiga kanterna och sedan båda ändarna av remsorna.
  19. Placera tre delarna på bakplåtspapper på en bakplåt (sömmarna nedåt). Fläta de tre delarna löst så att degen har utrymme att expandera. Försegla ändarna med fingrarna och ytterligare varmt vatten och stoppa den förseglade delen under flätan så att remsorna inte löses upp under gräddningen.
  20. Täck med en ren kökshandduk och låt jäsa under 20–25 min.
  21. Pensla flätan med ägg-mjölk blandningen. Grädda i 180°C under 35 – 40 min eller tills den blir gyllenbrun och flätan når en innertemperatur på  88°C.
  22. Låt svalna på i 10 min, ta sedan mycket försiktigt av den från pannan och låt svalna helt på galler före du skär flätan i skivor.

Comments are closed.