Makaroner med ostsås

Ingredienser

  • 4,75 dl makaroner, okokta
  • 0,6 dl vetemjöl
  • 60 g smör + 1 tsk för separat användning
  • ¼ tsk salt
  • 3,25 dl mjölk
  • 2,25 dl (115 g) tärnad amerikansk ost eller annan hårdost
  • Smula till topping 2 skivor bröd, vitt eller fullkorn
  • nypa svartpeppar
  • nypa vitlökspulver
  • nypa oregano
  • nypa torkad hackad lök
  • nypa cayennepeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180°C.
  2. Koka makaroner enligt anvisningar på förpackningen. Låt rinna av.
  3. Spraya en 20 cm x 20 cm ugnsform med matlagningsfett och häll över makaronerna i formen.
  4. Lägg i smör, mjöl, salt och mjölk i kannan i ovannämnda ordning och fäst locket.
  5. Välj hastighet 1.
  6. Starta maskinen och öka hastigheten sakta till 10, sedan till full effekt (High).
  7. Mixa i  3-4 min eller tills ånga kommer ut genom luckan på locket.  När blandningen tjocknar, den kommer inte att plaska lika mycket.
  8. Öppna luckan på locket och tillsätt ost genom luckan.
  9. Mixa i 1 min.
  10. Häll det mixade innehållet över makaronerna och blanda väl.
  11. Täck makaronerna med brödsmuleblandningen och grädda i ugn tills gyllenbrun, ca 30 min.

 

  1. För att göra brödsmuleblandning, rosta 2 brödskivor och pressa varje skiva till en boll.
  2. Välj hastighet 1 på mixern.
  3. Starta maskinen och öka till hastighet 4.
  4. Öppna luckan på locket.
  5. Släpp varje brödboll genom luckan.
  6. Blanda tills bröden har blivit smulor. Krydda smulorna.

 

Comments are closed.