Hemlagad ketchup

Ingredienser

  • 2 msk extra virgin olivolja
  • 1 medelstor gul lök, skalad och grovhackad
  • 1.3 kg mogna tomater, urkärnade och grovhackade
  • 1,2 dl rårörsocker
  • 4 msk äppelcider vinäger
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk senap (torr/pulverform)
  • ½ tsk selleri salt
  • ½ tsk vitlökspulver
  • ¼ tsk mald kryddnejlika
  • ¼ tsk kryddpeppar

Gör så här

  1. I en stor kastrull med tjock botten: häll i olivolja och hetta upp på medel-låg värme.
  2. Tillsätt den hackade löken och stek under omrörning tills den blivit mjuk, ca 10 min.
  3. Tillsätt grovhackade tomater (inkl. all saft och frön), socker, vinäger, salt, senap, selleri salt, vitlökspulver, kryddnejlika och kryddpeppar. Rör om ordentligt.
  4. Koka upp blandningen och låt sedan sjuda utan lock.
  5.  Rör om då och då, tills större delen av vätskan har avdunstat, ca 1 timme 15 minuter.
  6. Låt blandningen svalna under 20 min, och häll den sedan i kannan och fäst locket.
  7. Välj hastighet 1.
  8. Starta maskinen och öka hastigheten sakta till 10, sedan till full effekt (High).
  9. Mixa i 30 sek.
  10. Smaka av med salt.
  11. Häll blandningen i en lufttät behållare och förvara i kylskåp upp till 3 veckor.
  12. Serveras kyld eller vid rumstemperatur.

Comments are closed.