Omfamna bruna frukter och grönsaker

Det är stora mängder ätbar mat som slängs varje dag. Som privatperson finns det ändå ganska mycket man kan göra för att minska matsvinnet.

Vinsten är både miljömässig och ekonomisk. Här kommer några anledningar till att äta mer ”fula” frukter och grönsaker.

De innehåller fortfarande lika mycket näring trots att de blivit lite skadade. Så länge skadan inte innebär att de börjat mögla förstås. I vissa fall kan man faktiskt skära bort det som inte går att äta och använda resten.

Bra användningsområden är:

  • Juicer och smoothies – det kommer inte märkas någon skillnad när allt är mixat

  • Glass – en övermogen banan är perfekt att använda när du gör hemmagjord glass, har du några bruna bananer hemma- frys in dem!

  • Soppa – i en smakrik soppa spelar det ingen roll hur grönsakerna såg ut innan.

  • Bakning – att använda den ”fula” frukten i bakning är perfekt, ibland kan det till och med smaka bättre om frukten är övermogen.

  • Sylt – precis som med soppa och smoothie kommer det inte synas eller påverka smaken hur frukten såg ut innan. Det som inte ser fint ut på tallriken kan användas till det här ändamålet.

Allt detta kan du dessutom göra i din blender. Det som sedan är för dåligt för att äta kan bli matavfall genom att använda mixern som avfallskvarn. Kolla in vår receptbank för inspiration och recept!

 

Läs artiklen här

Comments are closed.