Minska matsvinnet!

Visste ni att den svenska livsmedelshanteringen står för över 20 procent av vår totala klimatpåverkan?

Tyvärr står hushållen för den största av allt som slängs. Fördelen är dock att vi som individer kan göra stor skillnad.

Att planera och ändra sitt konsumtionsmönster kan göra stor skillnad! Oftast handlar det om tidsbrist, att många inte har tid att engagera sig i matlagningen… Tur att vi har Vitamix som kan hjälpa oss i köket och effektivisera matlagningen;)

Livsmedelsverket, Jordbruksverket och Naturvårdsverket samarbetar för att minska matsvinnet. Allt som slängs påverkar förstår både miljön och samhällsekonomin negativt!

Naturvårdsverket punktar upp några orsaker till att det blivit såhär, där är här vi kan gå in och förändra och göra skillnad:

  • Brist på planering vid inköp som leder till att vi köper för mycket.

  • Överinköpen leder i sin tur till att det att maten hinner bli för gammal.

  • Bäst före-datum feltolkas.

  • Att hela råvarorna inte tas tillvara på, och att förpackningarna inte töms ordentligt.

Se förra inlägget om hur vi kan ta tillvara på all frukt och grönt, även de som anses för trista för att bara äta som dem är.

Se också Vitamix som avfallskvarn.

Läs mer om matsvinnet hos Naturvårdsverket.

Comments are closed.