Kryddig grönkål med polenta

Ingredienser

  • 8 dl vatten, uppdelad användning
  • 1 kvist färsk timjan
  • 2,5 dl (180 g) okokt polenta
  • ½ tsk salt, uppdelad användning
  • ½ tsk svartpeppar, uppdelad användning
  • 1 stort ägg
  • 60 g getost, smulad
  • 30 g  kesella
  • 2 msk (30 ml) olivolja
  • ½ dl (40 g) lök, tärnad
  • ½ tsk krossad röd paprika
  • 4 vitlöksklyftor, skalade
  • 8 dl (227 g) skivade champinjoner
  • ½ dl torrt vitt vin
  • 85 g hackad grönkål
  • 2 msk (20 g) rostade pinjenötter

Gör så här

  1. Koka upp 3 dl vatten och timjan i en medelstor kastrull. Tillsätt polenta gradvis, ¼ tsk salt, och ¼ tsk svartpeppar. Sänk värmen till medium; låt puttra i 3 – 4 minuter under ständig omrörning, eller tills konsistensen blivit tjock. Släng timjankvisten.
  2. Lägg i ägg, getost, och kesella i kannan i angiven ordning och fäst locket.
  3. Välj hastighet 1.
  4. Starta maskinen och öka hastigheten sakta till 5.
  5. Blanda i 5 till 10 sekunder.
  6. Blanda i äggsmeten med polenta under omrörning. Ta bort från värmen.
  7. Täck en 20 cm x 20 cm ugnsform med matlagningsfett. Sprid ut polentan jämnt med hjälp av en sked. Håll varm.
  8. Hetta upp en stor stekpanna på medelvärme. Lägg 1 msk olja i stekpannan. Lägg sedan i lök, röd paprika flingor, vitlök och champinjoner på pannan. Fräs i 10 minuter eller tills de är mjuka. Tillsätt vinet och koka 2 till 4 minuter, eller tills konsistensen blivit lite tjockare. Ta bort svampblandning från pannan och den varm.
  9. Återfå pannan till medelvärme. Tillsätt resterande 1 msk olja, sedan resten av 0,5 dl vatten, grönkål, och resterande salt och peppar. Täck med lock, sänk värmen och låt sjuda i 5 minuter eller tills de är mjuka.
  10. Toppa polenta med svampblandningen, grönkål och rostade pinjenötter.
  11. Skär i bitar och servera.

Comments are closed.