Så får du maten att hålla längre

Genom att få kunskap om livsmedelshantering slipper du slänga mat i onödan. Ta hand om, och ta tillvara på allt. Övermogen frukt passar exempelvis perfekt till sylt!

Några bra förhållningsregler för att ta hand om dina livsmedel:

  • När du kommer hem efter att ha handlat: börja med att alltid plocka bort det som redan hunnit bli dåligt – det kan annars göra så att resten blir sämre fort.
  • När frukten eller grönsaken är uppskuren och tvättad blir den också sämre mycket fortare. Vill du förbereda – se då till att äta upp det inom två dagar.
  • Potatis, lök, squash, vitlök: förvaras mörkt och kallt för att det ska hålla längre.
  • Citrusfrukter , äpplen, päron, avokado etc fortsätter att mogna fortare om de förvaras i rumstemperatur, förvara därför i kylen istället.
  • Spenat, kål och andra blad tar upp mycket plats i kylen, där de även snabbt blir dåliga. Ska de inte användas inom närmsta dagarna kan det vara bra att blanchera och frysa in.

Det bästa är förstås att planera sina inköp så man inte köper mer än vad man behöver använda.

Ta tillvara på rester

  • Frys alltid in rötter och andra rester som du skurit bort- dessa lämpar sig perfekt för att göra buljong på. Det som brukar fungera bäst är rester från lök, morötter, potatis, paprika och örter så som persilja och koriander. De två sistnämnda är dessutom perfekta att göra dressingar och pesto på.
  • Fruktrester (och övermogen frukt) lämpar sig bra att göra sylt, smoothies och sorbet av.
  • Skalet från clementiner och äpplen blir perfekt te.

 

Comments are closed.