Kombucha – Livets Elixir?

Drycken som egentligen är ett slags fermenterat te har använts i Asien i flera tusen år med anledning av sina hälsobringande egenskaper – och nu kan du göra den hemma i ditt eget kök.

Orsaken till att den är så omtalad och blir allt mer populär är nog tack vare sitt innehåll av levande bakteriekultur, antioxidanter och B-vitaminer, vilka har positiva effekter på mage, hud, hår och naglar samt immunförsvar. Tyvärr kan det bli dyrt om man köper för att dricka varje dag, då kan det istället vara värt att tillverka sin egen kombucha.

Allt som behövs är vatten, socker, te och en kombucha-svamp. Klicka in på Vitamix.com och se mer om hur du går tillväga.

TIPS! Testa att använda drycken i smoothies!

 

”Must Haves” i skafferiet

Ser du till att alltid ha dessa livsmedel hemma så är det enkelt att laga hälsosam mat. De förgyller måltiderna och kräver ingen avancerad matlagning, samtidigt som de bidrar med oerhört mycket näring.

 • Avokado: allt blir godare med denna fantastiska frukt, som dessutom är rik på bland annat magnesium, koppar, vitamin B6, E, C och K. Innehåller dessutom fibrer, protein och nyttiga fettsyror.
 • Mandlar: Innehåller bland annat vitamin  E, koppar och magnesium , viktiga fettsyror och protein. Perfekt som ett nyttig mellanmål, eller varför inte göra egen mandelmjölk, eller mandelsmör.
 • Svarta bönor: Är rika på folsyra, järn, magnesium samt fibrer och protein.  Använd i soppor för en mer fyllig konstistens, eller varför inte använda i salsasåsen eller i wrapen.
 • Quinoa: Innehåller essentiella aminosyror och är därför en fullvärdig proteinkälla – perfekt att använda i exempelvis en vegetarisk sallad. Innehåller även viktiga näringsämnen som bland annat  järn och zink. Dessutom är det glutenfritt och snällt mot magen. Tillagas lika enkelt som ris, och kan ersätta de flesta spannmål i måltiden. Det går även att göra gröt på kornen för en mättande och hälsosamt frukost.

Generellt så är det perfekt att se till att ha olika spannmål, nötter och bönor hemma i skafferiet för att kunna variera och addera till måltiderna – för en hälsosam livsstil!

 

Läs mer här

Hiking Snacks

Planerar du att vandra på semestern? Även om det bara är dagsutflykter är det viktigt att fylla på med energi, då behövs näring istället för tomma kalorier och socker.

Kolhydrater som ger energi

Energitäta pålägg som håller dig mätt

Till fikapausen

Läs mer här

Karibisk Rub

Perfekt när du glömt marinera köttet är att köra en rub istället, vilket innebär att du gnider in torra kryddor i köttet innan tillagning. Passar extra bra på kyckling och fläsk.

Ingredienser

 • 2 dl råsocker
 • 2 msk salt
 • 2 msk torkad timjan
 • 1 tsk kryddpeppar
 • 2 tsk röda chiliflarn,krossade
 • 1 tsk vitlökspulver
 • 1/2 tsk mald kryddnejlika
 • 1/4 tsk torr senap

Gör så här

 1. Lägg i alla ingredienserna i Vitamix kannan i ovannämnd ordning, fäst locket.
 2. Välj hastighet 1.
 3. Starta maskinen och öka hastigheten långsamt till hastighet 10, sedan till högsta effekt.
 4. Mixa i 10 sekunder.
 5. Gnid in det råa köttet med kryddblandningen och låt sitta 10-15 min innan tillagning.

 

Frysta efterrätter att avnjuta i sommarvärmen

Högsäsongen står i full blom för glassförsäljningen. Men varför inte testa på att göra hemmagjord glass istället? Då kan du själv kombinera ihop dina favoritsmaker och få en glass baserad helt på dina preferenser!

Här är några recept, som passar alla smaker: